Risktvåan för MC

Risktvåan för MC är en praktisk obligatorisk utbildning, till skillnad från Riskettan som enbart är teoretisk. Risktvåan MC genomförs i grupp, vanligtvis är vi två lärare som tillsammans med åtta elever genomför kursen ihop! Åtta elever är vad som maximalt är tillåtet när vi är två stycken lärare, men ibland kan vi vara mindre grupper om fyra elever, då är vi en lärare. Kursen genomförs på Kristineheds Trafikövningsplats i Halmstad. Vi möts alltid här på Fartvindens Trafikskola när kursen börjar, där vi byter om till mc-kläder, kontrollerar så att ni har giltiga legitimationer och sedan hoppar vi in i bilar och åker gemensamt ut till övningsområdet där vi har motorcyklar som står och väntar på oss.

Kontakta oss

Vad är Risktvåan för MC?

Risktvåan handlar om de vanligaste olyckssituationerna inom mc-körning. Den ska belysa riskerna vi stöter på dagligen ute i trafiken på våra motorcyklar samt vad vi ska göra för att undvika att hamna i dessa svåra situationer. Den övergripande rubriken för Risktvåan MC är hastighetens betydelse i olyckssituationer. Tanken är att du ska kunna testa gränserna på ett säkert sätt i en säker miljö istället för att göra det ute i trafiken.

Vad kräver vi av dig för att få genomföra Risktvåan?

För att det ska bli en bra kurs som möjligt för alla deltagare, så är det väldigt viktigt att ni som deltagare är i slutet av er utbildning, det vill säga du ska vara väldigt bekväm med att framföra motorcykeln i alla möjliga situationer, allt ifrån skarpa snäva svängar, till att hantera och svänga med motorcykeln i högre hastigheter, samt på ett kontrollerat sätt kunna tvärnita med motorcykeln. Du och motorcykeln ska helt enkelt vara bästa vänner, så du kan lägga allt fokus på övningarna och få ut så mycket som möjligt av kursen.

Risktvåan mc är en kurs som du kan bli underkänd på, om du inte klarar av att hantera motorcykeln och övningarna, därav kravet på att du ska vara i slutet av din utbildning.

Vad krävs för att Risktvåan MC ska bli godkänd?

Det är viktigt att vara aktiv under kursen, det vill säga, vara med i diskussionerna, våga testa övningarna samt analysera sin egen körning för att kunna förstå vad du som mc förare behöver bli bättre/säkrare på.

Det bjuds på fralla och dricka/kaffe halvvägs igenom riskutbildningen så vi håller oss pigga och fräscha under hela utbildningen.

Hur länge är utbildningen giltig?

Risktvåan är giltig i fem år, vilket betyder att du har fem år på dig att ta ditt MC körkort, gör du inte detta så måste du gå om kursen igen.

Vår förhoppning är att leverera en informativ, rolig och lärorik riskutbildning, där du känner att du får med dig ytterligare någon eller några saker att vilja fortsätta tänka på samt utveckla med din egna mc körning.