MC Körkort

I receptionen bokar du hela din körkortsutbildning och i samråd med din lärare kommer denna sedan att anpassas för att leda till en effektiv och bra utbildning som passar dig och dina förutsättningar. Vi hjälper dig med ditt MC körkort i Halmstad och utbildar på lätt, mellan och tung MC.

Kontakta oss

Vilket paket ska jag välja?

Vilket paket man ska välja är såklart helt beroende på individen. 
Har man kört en del sen innan och har grundkunskaperna så kan man börja med ett startpaket, det man får tänka på då är att lån av mc vid prov ingår inte i paketet, körprovet bokas när läraren gör sin slutplanering. Har man inte kört innan så kan det vara bra att välja standardpaketet.

I utbildningen ingår 15 olika delmoment som man går igenom och mycket handlar om rätt teknik så att man på ett säkert sätt kan framföra motorcykeln i höga och låga farter. Att vi kör mestadels 120 min är för att vi har sett att det ger ett bättre resultat, man hinner med mer helt enkelt.

Startpaketet

8 Körelektioner
17 885:-
  •  
Du sparar 280:-

Standard

12 Körelektioner
23 765:-
  •  
Du sparar 480:-

PAKETERBJUDANDE

I våra paket ingår följande och samtliga priser är inkl moms:

Psst! Vi erbjuder även rabatterade paket för endast körlektioner om du behöver köpa till!

Riskettan

Riskettan MC, om riskfyllda beteenden, droger, alkohol och trötthet även info om skyddsklädsel och andra faktorer som påverkar oss i trafiken. Riskettan är en teoretisk kurs som varar minst 3 timmar.

Risktvåan

Risktvåan MC, omfattar hastighet, säkerhet och körning under särskilda förhållanden. Den ska dessutom lyfta fram risker som är speciella för motorcyklister. För att gå Risktvåan A måste Du kunna manövrera utan hinder och ha många mil i ryggen, därför läggs detta moment i slutet av din körkortsutbildning. Risktvåan är en praktisk kurs på minst 4 timmar.

Vägen till ditt MC körtkort

Att ta ett MC-körkort är för många en dröm. En del av våra elever har gått och tänkt på detta i många år innan dom bestämmer sig. Vi som jobbar med MC-utbildningen på Fartvinden Trafikskola kör alla hoj privat och älskar att köra. Detta vill vi gärna försöka förmedla.
Hur det går till att ta sitt MC-körkort kommer vi i stora drag förklara nedan:

Obligatoriska moment för MC körkort

Det finns 4st obligatoriska moment, en viktig sak att tänka på är att alltid ha med dig en giltig legitimation.

Olika behörigheter

Det finns 3 olika MC körkort och vi utbildar på samtliga.

Frågor och svar om att ta MC körkort

A1 kan man tidigast ta när man fyllt 16 år. Man kan börja övningsköra vid 15 år och 9 månader.

A2 kan man tidigast ta när man fyllt 18 år. Man kan börja övningsköra vid 17 år och 6 månader.

A Kan man tidigast ta när man fyllt 24 år. Man kan börja övningsköra vid 23 år.

Undantag: Har man haft A2 i två år, så kan man ta Tung Mc (A) redan vid 20 år.

Skaffa körkortstillstånd, syntest kan du göra hos oss kostnadsfritt under våra öppettider. Du behöver inte boka tid innan. Ansök på Transportstyrelsens hemsida genom att fylla i en hälsodeklaration. Prata med oss i receptionen om ett lämpligt upplägg på utbildning.

D.v.s. du måste bokas in på de obligatoriska momenten så som Risettan, risktvåan, teoriprov samt körprov. Om du vill övningsköra hemma så måste din Handledare ansökt om ett handledartillstånd, vilket bara godkänns om handledaren haft Mc körkort i 5 år i följd.

Man samlas på skolan, sedan kör man gemensamt bort till mc banan. Där värmer vi upp lågfart, högfart, bromsningar samt säkerhetskontroll. Glöm inte giltigt legitimation!

När förarprovaren kommer håller han en tydlig genomgång om hur första delen av uppkörningen går till. Sedan kör ni elever var för sig manöverprovet samt säkerhetskontrollen. Därefter en ny genomgång om hur körningen i trafiken kommer att gå till och vad han vill se. Sen kör var och en ut i trafiken tillsammans med förarprovaren. Där kommer du att testas på kurvteknik, motorväg och kärning inom tätort. När körningen är klar får du ett muntligt besked direkt, och är du godkänd så åker du tillbaka till trafikskolan.

Det räcker med legitimation. En del elever har egen utrustning som dom hellre vill använda, det är helt okej. Före den första lektionen kan det vara bra att komma 15 minuter innan lektionen startar, så du kan prova fram rätt kläder/storlek.

Har du redan skaffat en motorcykel och har en handledare så kan det vara bra att träna på följande:

  • Krypkörning
  • Bromsningar
  • Växling

Största skillnaden är manövreringskraven. Du har till exempel manöverprov lågfart, högfart och broms. Placeringar både i trafik och vid spårval på krokig landsväg. Det är också större fokus på säkerhetsmarginaler i och med att vi är väldigt oskyddade på motorcykel.

Vanligtvis är det manöverproven som tar längst tid att lära sig.

Vi har en sänkt Kawasaki Z650 (A), Kawasaki Z400 (A2) och en sänkt KTM 390 Duke.

Kunskapsprovet är giltigt 1 år.

Ja, vi erbjuder intensivutbildning för MC och vi har även boende för de som bor på annan ort.

Lätt mc är max 125 kubikcentimeter och max 15 hästkrafter (11kw). Alla andra hojar räknas som tunga.

En mellan mc kan man köra på ett A2 körkort. Då får hojen högst ha en effekt på 48 hästkrafter (35kw).  Förhållandet mellan effekt och vikt får inte överstiga 0,2 kw. Däremot kan motorstorleken vara hur mycket som helst, det vill säga du kan köra en 1000 kubikare på ett A2 körkort, bara den inte har för många hästkrafter.