MC Körkort
I receptionen bokar du hela din körkortsutbildning och i samråd med din lärare kommer denna sedan att anpassas för att leda till en effektiv och bra utbildning som passar dig och dina förutsättningar. Vi hjälper dig med ditt MC körkort i Halmstad och utbildar på lätt, mellan och tung MC.
Kontakta oss
Vilket paket ska jag välja?
Vilket paket man ska välja är såklart helt beroende på individen.
Har man kört en del sen innan och har grundkunskaperna så kan man börja med ett startpaket, det man får tänka på då är att lån av mc vid prov ingår inte i paketet, körprovet bokas när läraren gör sin slutplanering. Har man inte kört innan så kan det vara bra att välja standardpaketet.
I utbildningen ingår 15 olika delmoment som man går igenom och mycket handlar om rätt teknik så att man på ett säkert sätt kan framföra motorcykeln i höga och låga farter. Att vi kör mestadels 120 min är för att vi har sett att det ger ett bättre resultat, man hinner med mer helt enkelt.
- Avgifter utöver trafikskolans:
- Trafikverket, teoriprov 325:-
- Trafikverket, körprov 1 650:-
- Körkortstillverkning 250:-
PAKETERBJUDANDE
I våra paket ingår följande och samtliga priser är inkl moms:
- Anmälningsavgift
- Risktvåan
- Digitalt studiematerial
- Körlektioner á 60 min
- Riskettan
- Lån av hjälm och skyddsutrustning
- Manöverbana
- Lån av MC vid körprov Inkl uppvärmning.
Psst! Vi erbjuder även rabatterade paket för endast körlektioner om du behöver köpa till!
- 3-paket 4 110:-
- 5-paket 6 850:-
Riskettan
Riskettan MC, om riskfyllda beteenden, droger, alkohol och trötthet även info om skyddsklädsel och andra faktorer som påverkar oss i trafiken. Riskettan är en teoretisk kurs som varar minst 3 timmar.
Risktvåan
Risktvåan MC, omfattar hastighet, säkerhet och körning under särskilda förhållanden. Den ska dessutom lyfta fram risker som är speciella för motorcyklister. För att gå Risktvåan A måste Du kunna manövrera utan hinder och ha många mil i ryggen, därför läggs detta moment i slutet av din körkortsutbildning. Risktvåan är en praktisk kurs på minst 4 timmar.
Vägen till ditt MC körtkort
Att ta ett MC-körkort är för många en dröm. En del av våra elever har gått och tänkt på detta i många år innan dom bestämmer sig. Vi som jobbar med MC-utbildningen på Fartvinden Trafikskola kör alla hoj privat och älskar att köra. Detta vill vi gärna försöka förmedla.
Hur det går till att ta sitt MC-körkort kommer vi i stora drag förklara nedan:
Körkortstillstånd
Detta behövs och man kan ansöka om det på Transportstyrelsen.se. I samband med att man ansökt om sitt körkortstillstånd behöver man även göra en synundersökning och det får man gärna göra hos oss på Fartvindens Trafikskola, det är kostnadsfritt och vi skickar in det digitalt till Transportstyrelsen.
Inskrivning
I receptionen får du hjälp med att skriva in dig, få svar på olika funderingar kring paket och hur vi lägger upp just din utbildning. Man kan köpa ett av våra paket eller betala allt enskilt, när man betalt för anmälningsavgiften och digitalt studiematerial så skickas ett sms så du kan logga in på Teoricentralen där du kan se samtliga bokade tider och plugga. Man behöver även ha MC-boken där det finns mycket information om motorcykeln, hur den fungerar och är uppbyggd. Vi rekommenderar även att man köper körkortsboken för att kunna repetera grundteorin.
Obligatoriska moment för MC körkort
Det finns 4st obligatoriska moment, en viktig sak att tänka på är att alltid ha med dig en giltig legitimation.
Riskettan MC är en teoretisk kurs på minst 3 timmar, den tar upp riskerna i trafiken, alkohol och droger etc.
Risktvåan MC är en praktisk kurs på minst 4 timmar, den omfattar hastighet, säkerhet och körning under olika förhållanden, Man får prova att bromsa, accelerera, väja för hinder, köra i en kurva etc.
För att få göra kunskapsprovet på Trafikverket så måste Riskettan och Risktvåan vara godkända. Provet består av 70 frågor och för att bli godkänd behöver du ha minst 52 rätt. Ett godkänt kunskapsprov är giltigt i 1 år. Det är viktigt att komma igång med teorin i god tid innan så kunskapen hinner sätta sig rejält. Det kommer även göra själva körningen lättare.
När du har klarat ditt kunskapsprov så är det dags för körprovet. Dagen för körprovet samlas vi här på skolan för att sedan åka bort gemensamt till Kristinehedsbanan där körprovet utgår ifrån. Vid körprovet kan man vara 1-4 elever samtidigt. Normalt så finns det en grupp på förmiddagen och en på eftermiddagen. Väl nere på Kristinehedsbanan får varje elev värma upp på de olika banorna.
Säkerhetskontroll – Man kommer att få en del av säkerhetskontrollen, det kan vara bromsar, lager, drivpaket, däck eller belysning.
Leda motorcykeln – Här kollar dom så att det inte är vingligt och att man inte tappar hojen.
Lågfartsbanan – Du ska kunna köra sakta, reglera farten med koppling/gas eventuellt lite broms.
Högfartsbanan – Du kommer att få göra en undanmanöver i 50km/h, köra slalom och en vändning
Bromsprov – Göra effektiva inbromsningar i 70 respektive 90km/h.
De elever som blivit godkända i manöverdelen får nu ge sig ut och fortsätta sitt körprov i trafiken.
När det gäller körningen i trafiken så kollar förarprövaren lite extra på vissa delar:
- Den vanligaste MC-olyckan är singelolyckan, den sker oftast på mindre 70-väg, en väg med mycket kurvor och ibland i dåligt skick. Den här typen av väg kommer på alla MC-prov. Prövaren vill se att man har rätt kurvteknik (ett bra spårval) för att minska sidokrafterna, att man anpassar farten före, i och efter en kurva på ett bra sätt.
- Att man använder en körteknik som medför en låg bränsleförbrukning, man ska försöka planera sin körning så att man slipper onödiga stopp.
- Förutse risker och köra därefter. Tex inte köra för nära parkerade fordon, om du närmar dig en korsning och där ligger lite grus i mitten att man då undviker att köra i det.
- Att man anpassar hastighet och avstånd, tex på motorväg att man inte ligger för nära andra fordon, då är det bättre att köra om.
- Köra på rätt sätt i en cirkulationsplats, placering och blinkar rätt.
- Möta och göra en omkörning på rätt sätt.
- Välja körfält och placera fordonet på vägen på rätt sätt.
Vi på Fartvindens Trafikskola har försökt beskriva i stora drag hur man går tillväga när man ska ta sitt MC-körkort.
Vid körprovet ska du har hjälm, robusta skyddskläder, kraftig fotbeklädnad, handskar och ryggskydd, detta tillhandahåller vi om man inte har köpt egen utrustning än.
Om du har A1 eller A2-behörighet och vill uppgradera till en tyngre behörighet, behöver du inte göra om varken riskutbildningarna eller kunskapsprovet.
Olika behörigheter
Det finns 3 olika MC körkort och vi utbildar på samtliga.
Lätt MC (A1)
A1 kallas även lätt MC. Detta kan man ta när man fyllt 16 år. Kraven på motorcykeln är:
- Max 125 kubik
- Max motoreffekt 11kW = 15hk
- Förhållande mellan motoreffekt och tjänstevikt får vara max 0,1 kW/kg
På Fartvindens Trafikskola kör vi en KTM 125 Duke, årsmodell 2023 (den är lite sänkt). Övningskörning för A1 kan man börja med när man är 15år och 9 månader.
Mellan MC (A2)
A2 kallas även mellan MC. Detta körkortet kan man ta när man fyllt 18år. Kraven på motorcykeln är:
- Ingen begränsning på slagvolymen uppåt men minst 245 kubik
- Max motoreffekt 35kW = 48hk, minst 20kW
- Förhållandet mellan motoreffekt och tjänstevikt får vara max 0,2kW/kg
Vi har följande hojar:
- KTM 390 Adventure för de lite längre förarna
- KTM 390 Duke, som är sänkt
- Kawazaki Z400
Övningskörning för A2 kan man börja med när man är 17 år och 6 månader.
A detta kan man ta när man fyllt 24år och behörigheten kallas oftast tung MC. Man kan komma åt det tunga körkortet när man fyllt 20år om du haft A2-kortet i minst 2 år, man gör då endast en uppgradering. Krav på motorcykeln är:
- Inga begränsningar, du får köra vilken hoj som helst oavsett vikt, effekt, slagvolym
Vi har följande hojar:
- 4st Kawazaki Z650, 3st med standardhöjd och 1st som är mycket sänkt och det finns även en lägre sadel.
- Honda CBF 600, lite sänkt
Övningskörning för tung MC kan man börja med när man är 23år eller 19 år och 6 månader OM man har haft sitt A2-kort i 1år och 6 månader.
Hittills har vi pratat om motorcyklarna så nu ska vi ta upp lite om vad det finns för krav på dig som vill nå ditt mål med att ta ditt MC-körkort.
Frågor och svar om att ta MC körkort
A1 kan man tidigast ta när man fyllt 16 år. Man kan börja övningsköra vid 15 år och 9 månader.
A2 kan man tidigast ta när man fyllt 18 år. Man kan börja övningsköra vid 17 år och 6 månader.
A Kan man tidigast ta när man fyllt 24 år. Man kan börja övningsköra vid 23 år.
Undantag: Har man haft A2 i två år, så kan man ta Tung Mc (A) redan vid 20 år.
Skaffa körkortstillstånd, syntest kan du göra hos oss kostnadsfritt under våra öppettider. Du behöver inte boka tid innan. Ansök på Transportstyrelsens hemsida genom att fylla i en hälsodeklaration. Prata med oss i receptionen om ett lämpligt upplägg på utbildning.
D.v.s. du måste bokas in på de obligatoriska momenten så som Risettan, risktvåan, teoriprov samt körprov. Om du vill övningsköra hemma så måste din Handledare ansökt om ett handledartillstånd, vilket bara godkänns om handledaren haft Mc körkort i 5 år i följd.
Man samlas på skolan, sedan kör man gemensamt bort till mc banan. Där värmer vi upp lågfart, högfart, bromsningar samt säkerhetskontroll. Glöm inte giltigt legitimation!
När förarprovaren kommer håller han en tydlig genomgång om hur första delen av uppkörningen går till. Sedan kör ni elever var för sig manöverprovet samt säkerhetskontrollen. Därefter en ny genomgång om hur körningen i trafiken kommer att gå till och vad han vill se. Sen kör var och en ut i trafiken tillsammans med förarprovaren. Där kommer du att testas på kurvteknik, motorväg och kärning inom tätort. När körningen är klar får du ett muntligt besked direkt, och är du godkänd så åker du tillbaka till trafikskolan.
Det räcker med legitimation. En del elever har egen utrustning som dom hellre vill använda, det är helt okej. Före den första lektionen kan det vara bra att komma 15 minuter innan lektionen startar, så du kan prova fram rätt kläder/storlek.
Har du redan skaffat en motorcykel och har en handledare så kan det vara bra att träna på följande:
- Krypkörning
- Bromsningar
- Växling
Största skillnaden är manövreringskraven. Du har till exempel manöverprov lågfart, högfart och broms. Placeringar både i trafik och vid spårval på krokig landsväg. Det är också större fokus på säkerhetsmarginaler i och med att vi är väldigt oskyddade på motorcykel.
Vanligtvis är det manöverproven som tar längst tid att lära sig.
Vi har en sänkt Kawasaki Z650 (A), Kawasaki Z400 (A2) och en sänkt KTM 390 Duke.
Kunskapsprovet är giltigt 1 år.
Ja, vi erbjuder intensivutbildning för MC och vi har även boende för de som bor på annan ort.
Lätt mc är max 125 kubikcentimeter och max 15 hästkrafter (11kw). Alla andra hojar räknas som tunga.
En mellan mc kan man köra på ett A2 körkort. Då får hojen högst ha en effekt på 48 hästkrafter (35kw). Förhållandet mellan effekt och vikt får inte överstiga 0,2 kw. Däremot kan motorstorleken vara hur mycket som helst, det vill säga du kan köra en 1000 kubikare på ett A2 körkort, bara den inte har för många hästkrafter.