Bilkörkort
Kontakta oss
Vilket paket ska jag välja?
Vilket paket man ska välja är såklart helt beroende på individen.
Finns det möjlighet att övningsköra/mängdträna hemma?
Att vi kör 60 min är för att vi har sett att det ger ett bättre resultat, man hinner med mer helt enkelt.
Vi rekommenderar att man köper ett standardpaket då de flesta hamnar på runt 13-15 körlektioner, utbildning är som vi skrev ovan individuell men det är alltid lättare för oss att plocka bort lektioner än att lägga till och man får alltid tillbaka pengarna för det man inte använder i paketet.
Vi hjälper dig med ditt bilkörkort i Halmstad
Vi planerar hela din körkortsutbildning. Många av våra elever går i skolan eller arbetar vilket betyder att man såklart har begränsat med tid, lämna ditt schema till oss så gör vi en planering utefter det. Givetvis är alla olika, planen kommer att ändras under resans gång men genom en ständig dialog med lärare och reception kommer Du att ha koll. Välkommen till oss för ditt bilkörkort i Halmstad!
Våra paketerbjudande
I alla våra paket ingår följande och samtliga priser är inkl moms:
- Anmälningsavgift
- Körhäfte
- Riskettan
- Risktvåan (halkan)
- Digitalt studiematerial
- Körlektioner á 60 min
- Lån av bil vid uppkörning
- Support & Stöttning
- Avgifter utöver trafikskolans:
- Trafikverket, teoriprov 325:-
- Trafikverket, körprov 800:-
- Körkortstillverkning 250:-
Psst! Vi erbjuder även rabatterade paket för endast körlektioner om du behöver köpa till!
Vägen till ditt bilkörkort
Här kommer vi i stora drag gå igenom hur det går till att ta ett bilkörkort. Det första man behöver göra är att ansöka om ett körkortstillstånd för Grupp 1 på Transportstyrelsen.se. Är det så att man tidigare har tagit sitt AM-körkort så har man redan ett körkortstillstånd klart då det är giltigt i 5 år. När du gjort din ansökan behöver du även göra ett syntest och det går bra att göra på vår trafikskola utan kostnad, detta skickas till Transportstyrelsen digitalt. Om ni ska övningsköra hemma behöver ni även gå en handledarkurs.
Sen skriver du in dig på den trafikskola du vill gå på, t.ex. Fartvindens Trafikskola.
I receptionen hjälper vi dig med inskrivning, pratar om hur du vill lägga upp planeringen. Hos oss bokar vi allting från A-Ö, det innebär att vi bokar körlektioner, Riskettan, Risktvåan (Halkan), kunskapsprov och körprov direkt. Detta gör vi då vi tycker att det är viktigt att ha ett mål i sin utbildning och därmed bli mer motiverad.
Det är viktigt att komma igång med teorin så tidigt som möjligt, det kommer även göra att körningen blir lättare. Hjälpmedel för teorin är t.ex. körkortsboken och även webbtester som man får via elevcentralen. Den praktiska biten för att ta ditt bilkörkort sker i övningsbilen. Som grund i utbildningen använder vi oss av körhäftet, ett häfte som ingår i våra paket eller finns att köpa i receptionen. Hela utbildningen består av 15 olika delmoment som man behöver gå igenom för att vara redo för sitt körprov.
Dessa är de 15 momenten vi går igenom när du ska ta ditt bilkörkort
Stol och bilbälte – här kollar vi så att du får en bra körställning. Vi går igenom alla justeringsmöjligheter. Vi kollar också på olika reglage och instrument i bilen, bara de som anses nödvändiga till att börja med.
Krypkörning – På Fartvindens Trafikskola har vi en grusplan där vi parkerar våra övningsbilar som också fungerar för att öva krypkörning i både med- & motlut.
Start och stannarutiner – Här tränar man in rätt rutiner när man startar och stannar utmed vägkant. Man vill även att eleven kan stanna mjukt utan ryck och utan motorstopp.
Styrning – Här lär man eleven att ha rätt handfattning på ratten och när vi svänger vill vi att eleven tar hand över hand.
Uppväxling – Detta brukar vi träna på en lång raksträcka. Viktiga detaljer är att tex inte kolla ner på växelspaken samt att ha en rätt och avslappnad handfattning.
Bromsning – Här tränar vi på att bedöma bromsningar så att eleven kan stanna mot ett mål.
Nedväxling – Detta moment är jätteviktigt när det gäller grunderna. Funkar inte detta blir bilkörningen aldrig riktigt bra. Vi börjar med nedväxling från 3:an till 2:an, när detta sitter går vi igenom nedväxling från 2:an till 1:an. Det är två olika sätt att växlar ner, fotarbetet blir annorlunda.
Start i med- & motlut – här tränar vi att kunna starta i backe, där finns 2 olika sätt man kan göra det på och vi testar även med parkeringsbroms som kan vara bra i en väldigt brant backe.
Manövrering – I detta moment ingår backning, vändning och parkering. Det handlar mycket om att kunna hantera och veta vart man har bilen när vi backar.
Backning, där brukar vi göra en rakbackning och även sidoförflyttning.
Vändning, här testar vi att vända på olika sätt tex 3-vägs vändning och backa runt hörn. Parkering, eleven får köra in i en parkeringsruta, backparkering och även fickparkering. Här finns olika riktmärken vi kan hjälpa till med om man tycker det är svårt men all backning sker mycket på känsla.
Övningarna 1 – 5 kallas grunder. Grunderna är jätteviktiga i bilutbildningen. Vi på Fartvindens Trafikskola menar att detta är ett av de viktigaste momenten i utbildningen och vi går inte vidare förrän dom fungerar. Hur mycket eleven behöver träna är väldigt individuellt. Har man en elev som tex kört A-traktor i 3 år tidigare så kanske det endast behövs en lektion för grunderna medan en elev som inte kunnat träna alls hemma kan det ta upp till 5-6 lektioner.
Funktion & kontroll – Detta moment handlar lite om hur bilen fungerar. Det finns fyra olika säkerhetskontroller som vi går igenom, det är den inre, motorhuven, däck och belysning. Detta är ett moment som är flytande genom utbildningen.
Samordning & bromsning – I detta moment kollar man så att tidigare övningar fungerar. Man kör i lite högre hastigheter, kollar så att acceleration funkar, så att man hittar i hela växellådan och vi kommer även göra en effektiv inbromsning i 70km/h. Den här bromsningen är något man även gör på halkan, därför är detta något man ska ha gjort innan halkan. Den hårda inbromsningen kan även komma på körprovet så det är viktigt att man vet hur man får stopp på bilen så fort som möjligt.
Detta är början till stadstrafiken. Vi går igenom rutiner inför korsning, vikten av en bra planering och rätt avsökningsteknik. Vi börjar även arbeta mer med spegelrutiner och placeringar. Man behöver även ha koll på regler och skyltar.
Den här övningen gör vi på en mindre trafikerad 70-väg. Det handlar mycket om hastighetsanpassning, använda fantasin för att kunna förutse olika risker, vägen är oftast smal med kurvor och backkrön.
Detta moment i utbildningen är omfattande, eleven får arbeta mycket med att samspela med övrig trafik och kunna tillämpa regler på ett bra sätt. Vi kör på enkelriktade gator, trafiksignaler, cirkulationsplatser, följer skyltar och vi övar på att kunna vända på ett trafiksäkert och smidigt sätt. Det är här vi oftast gör en slutplanering, bedömer om vi behöver lägga till eller ta bort lektioner eller om grundplaneringen funkar.
Här får eleven öva att köra på och av större landsväg. Acceleration är jätteviktigt men även att kunna bromsa ner inför en avfart. Eleven ska kunna bedöma avstånd till framförvarande och även kunna bedöma när det är läge att köra ut på landsvägen utan att störa övrig trafik. Vi ser också att eleven ska kunna tillämpa miljövänlig körning men också veta att säkerhet går alltid före miljön.
Motorväg, detta är det sista man lär sig i utbildningen, vi kör på och av på motorvägen flera gånger så eleven får träna mycket. Vi försöker även göra så att eleven får träna på omkörningar. Vi kollar så att eleven har förmågan att anpassa sig till övrig trafik.
Mörkerkörning är endast teoretiskt, här vill man att eleven har kunskap om de särskilda risker som är förenade med att köra i mörker. När man använder hel- & halvljus.
Elever som kör på vintern får detta naturligt men alla som ska ta sitt körkort måste komma till en trafikövningsplats och träna halkkörning.
Här ska eleven köra helt självständigt utan hjälp från läraren. En liten uppkörning där läraren kan se vad vi behöver lägga lite mer tid på inför körprovet.
Frågor och svar om att ta bilkörkort
Du får övningsköra från och med den dag du fyller 16, förutsatt att du har körkortstillstånd. Ska du övningsköra privat med någon du känner behöver ni även ha gått en Handledarkurs/ Introduktionskurs som sedan är giltig 5 år. Ni kan boka kursen hos oss från att du är 15 år och 9 månader.
Har du tappat/blivit av med ditt körkort så ska du anmäla det till Transportstyrelsen. De skickar ut en ansökningsblankett för körkortsförnyelse till den adress där du är folkbokförd. Eftersom att körkortet är en id-handling ska du även anmäla det till polisen. Du får lov att köra trots att du tappat ditt körkort men viktigt att du har med dig en annan giltig id-handling.
Fotot till ditt körkort tar du hos Trafikverket den dagen du gör ditt kunskapsprov eller om du väljer att åka dit någon dag före.
Det får du, med en giltig legitimation inom Sverige. Körkortet skickas till ett postombud inom 3-5 arbetsdagar.
Det är 70 frågor och du behöver ha 52 rätt.
Teorin pluggar du online via Teoricentralen och vi rekommenderar även att du läser körkortsboken.
För att övningsköra privat så behöver både elev och handledare gå en introduktionsutbildning. Eleven måste vara minst 15 år och 9 månader, och handledaren måste vara minst 24 år och haft körkort i 5 år sammanhängande.
Det skickas automatiskt i retur till Transportstyrelsen. Det du behöver göra då är att kontakta Transportstyrelsen, så kan de skicka det på nytt utan extra kostnad.
Med B-behörighet så får du lov att dra ett lätt släp med en totalvikt av 750kg.
Ja, det får du. Med B-körkort får du köra moped, både klass 1 och klass 2. Har du aldrig suttit på en moped tidigare, kan det behövas en del träning för att lära sig hantera fordonet på rätt sätt.
Om du är arbetslös och är mellan 18 och 47 år gammal kan du få låna pengar från CSN för att ta bilkörkor. Du får som högst låna 15 000 kr och du behöver vara inskriven på arbetsförmedlingen. På CSN:s hemsida kan du läsa mer om vilka regler som gäller för körkortslån.
Du ansöker om ett Körkortstillstånd Grupp 1. Utan körkortstillstånd får du varken övningsköra eller boka körlektioner, men det går bra att boka olika typer av teorikurser samt handledarkurs/introduktionskurs. Du kan ansöka om ett körkortstillstånd genom Transportstyrelsens e-tjänst. Där fyller du i din ansökan och din hälsodeklaration och skickar in digitalt. I samband med ansökan behöver du också göra ett syntest, det kan du göra kostnadsfritt hos oss.
Har du tidigare ett körkort för automatbil så behöver du göra en uppgradering för att ta körkort för manuell bil. Det innebär att man endast behöver körlektioner samt ett körprov.
Det är väldigt individuellt, beror på hur ofta du vill köra, hur många körlektioner som krävs. Vissa väljer att köra en intensivutbildning och då lägger man planeringen under 2 veckor medan andra vill ha en lektion i veckan och då kan det sträcka sig över 15 veckor.
Detta är individuellt och beror på hur mycket kunskap man har med sig hemifrån, har man kört varje vecka från det att man blev 16år så kanske man hamnar runt 10 körlektioner, har man kört mindre så hamnar kanske runt 15 körlektioner. Detta är en bedömning läraren kan göra efter man kört en del på skolan.
De flesta skolorna tillåter inte att man tar ledigt för körlektioner. Riskutbildningarna och proven som är obligatoriska får man lov att ta ledigt för. Hos oss gör vi din planering utefter ditt skolschema.
För att få göra sitt kunskapsprov måste man ha fyllt 18år och för att få göra sitt körprov behöver man ha ett godkänt kunskapsprov.